KirsiVisunen Raha ei kasva puussa

Kun yhteistyö sakkaa, älä jää tuleen makaamaan..

 

Mietin ihmisten yhteistyön kivikkoisia polkuja. Turha kuvitella, että missään olisi auvoisaa, kaikissa yhteisöissä syntyy helposti ristiriitoja.

Hyväkin toiminta voi rikkoutua hetkessä. Toki on tilanteita, että jossain jo vuosia tilanne on kehittynyt huonoksi.Erilaiset persoonallisuushäiriöt, mm. narsismi,eivät välttämättä näy hetkessä ja ympäristö kärsii niistä. Kiusaaminen, ihmisten jaottelu hyviin ja pahiksiin, huomion keskittyminen epäoleellisiin arvoasetelmiin ja kissanhännänvetoihin, vie pois focuksen itse perustehtävästä.

Apu on jämäkkä, rajoja asettava johtajuus ja vaikka johtaja joutuu tulilinjalle on hyvä, jos tulosta haluavat tukevat valittua johtajaa antamatta liikaa huomiota heille tai heidän mukaansa saaneille.

Aika ajoin näitä loputtomilta tuntuvia pelejä eri ihmisyhteisöissä seurattuani haluan vetäytyä erakoksi, enkä pitkällä tikullakaan halua tilanteeseen puuttua. Mutta joskus on pakko, vaikka siinä helposti tulee takkiin. Joskus vasta vuosien jälkeen olen huomannut tulleeni narsistin vedättämäksi. Aina ei helppo  ymmärtää, miten on ollut niin sokea.

Yritykset, valtiot, yhteisöt, huonosti toimivat järjestelmät saattavat lopulta romahtaa ja joskus se on hyväksikin. Romahduksen jälkeen syntyy uutta raunioille. Tätä ei tietysti tahdota, vaan tilanteeseen on hyvä löytää vastuuntuntoisia ihmisiä, jotka ymmärtävät ongelman vakavuuden ja eivät suostu pelaamaan tarjottua peliä, vaan keskittyvät perustehtävään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän juhamyllarinen kuva
Juha Myllärinen

Yhteisöjen sakatessa, sakkaa ihmisiä. Yhteiskunnan sakatessa, sakkaa yhteisöjä.

Miten laajalle tällainen pöpöstö on sitten levinnyt? Miten eri maat sijoittuvat tässä?

Lähiyhteisö voi kiinnostaa, ja oma tilanne. Silti ne voi liittyä isompaan kuvioon. Suoremman turvallisuuspolitiikan yhteydessä tämä otetaan huomioon. Ei varmaan väärin soveltaa turvallisuuteen, joka menee enemmän ytimeen.

Toimituksen poiminnat