KirsiVisunen Raha ei kasva puussa

Laadukasta terveydenhuoltoako? Menevätkö rahamme pyörän keksimiseen uudestaan?

 

Tuntuu surulliselta, että mm. Pekka Haavisto on viime aikoina kannustanut palkkaamaan hoitotyöntekijöitä EU-alueen ulkopuolelta. Itse nuorena Ruotsissa sairaalassa työskenneenä tiedän, että kieliongelmat helposti estävät syvällisemmän keskustelun. Jos resurssit, työolot ja palkkaus  ovat kunnossa, löytyy kyllä suomalaisia nuoria opiskelemaan hoitoalalle. Suomalaisten työllistäminen on ykkösasia. Suomalainen sairaanhoitajakoulutus on tasokas ja hoitajat kouluttautuvat myös omatoimisesti. Itselläni on terveydenhoitajan tutkinnon lisäksi toinen erikoistuminen ja hoitotieteen sekä kasvatustieteen approt suoritettu.

Lääkärivajaukseen maaseudulla tulee eduskunnan puuttua velvoittamalla valmistuvat lääkärit työskenetelemään riittävän pitkään valmistumisensa jälkeen terveyskeskuksissa. Suurten kaupunkien vinkkelistä voi olla vaikea ymmärtää todellisuutta maaseudulla, missä ei edes sitä yksityistä lääkäriä ole saatavissa kohtuulliseen aikaan. Varsinkin pienituloiset vanhukset ovat turvattomia asian vuoksi. Lääkäriliitto teki karhunpalveluksen ihmisille vastustaessaan vuosia lääkäreiden lisäämistä. Seuraukset ovat nähtävissä ja se osuu myös lääkäreihin heidän uupuessaan ruuhkaisissa terveyskeskuksissa. Olen ongelmasta viestitellyt ministereille jo kymmenisen vuotta. Vastaus oli Sote, joka meni mielestäni överiksi. Ongelmahan oli lääkäripula etenkin maaseudulla.

Kansanterveyslaki on hyvä ja kunnallinen riittävästi resursoitu terveyskeskus on hyvä perusta. Olen nyt eläkkeellä, mutta paljon olen 40 työvuoteni aikana saanut venyä lääkärinpulan vuoksi, milloin olen ollut koko vuoden illman koululääkäriä ja koettanut paikata mitä osaan jne. Reseptihoitajia kannattaa edelleen kouluttaa, he vähentävät lääkärille pääsyn tarvetta.

 

Hyviä kokemuksisa on lasten ja nuorten mielenterveysongelmien ehkäisyssä saatu liittämällä neuvolateamiin PERHETYÖNTEKIJÄ, jolla on erityinen koulutus tukea lapsiperhettä lapsen kehitykseen liittyvissä asioissa. Vähän kuin Supernanny tv-sarjassa, jossa vanhemmat saivat ohjausta lapsensa kanssa, jonka kanssa oli syntynyt ongelmia.

Olin joitakin vuosia sitten kehittäjäterveydenhoitajana Terveyttä Tukien-hankkeessa, jossa itä-suomalaiset kunnat miettivät miten parhaiten vastata lasten ja nuorten mielenterveysongelmiin ja ehkäistä niitä. Haastattelin tunnin haastatteluja noin 40 ammattilaiselle, terveydenhoitajille, lääkäreille, psykologeille, kuraattoreille, lastensuojelutyöntekijöille, poliiseille, opettajille, rehtoreille. työvoimaviranomaisille.  Kuin yhdestä suusta he kaikki olivat sitä mieltä, että lasten ja ja nuorten mielenterveysongelmia pitää pystyä ehkäisemään tukemalla perheitä ja lasta aiemmin kuin nyt, jolloin ongelmat ovat kasvaneet. Eli jo neuvolassa terveydenhoitajat havaitsevat ne lapset, jotka on riskialttiita  ja päädyin ehdottamaan loppuraportissani, että terveydenhoitajien arvion mukaan niihin perheisiin, joissa tarvetta ohjattaisiin perhetyöntekijä tai perhetyöntekijäpari. Ehdotus toteutettiin ja siitä on ollut hyviä tuloksia kotikaupungissani.

 

Kyseisen toimintamuodon soisin leviävän koko Suomeen. Erilaisia projekteja ei kannata pystyttää aina uudelleen, vaan hyödyntää aiempia. Tämä olisi yksi hyvä keino myös Oulunkin tilanteeseen, jonne lehtitietojen mukaan ollaan kohdistamassa mittavia varoja projektiin, jossa etsitään keinoja estää lapsien seksuaalista hyväksikäyttöä.

Juuri ne lapset, joiden perheisiin kokeneet neuvolaterveydenhoitajat ohjaavat perhetyöntekijän ovat niitä lapsia ja nuoria, joilla on riski ajautua hyväksikäytetyiksi. Terveyttä Tukien hankkeen loppuraportissa oli neljä muutakin ehdotusta toimenpiteiksi terveydenhuollosa ja koulutoimessa, mutta niiden esittely vaatisi jo toisen kirjoituksen. Niistäkin on hyviä tuloksia etenkin peruskoulun puolella.

 

Pyörää ei tarvitse keksiä aina uudelleen. Käyttäkää hyväksi havaittuja käytänteitä. Tämä malli koko Suomeen!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Samuli Karjalainen

Mistä niitä hoitotyöntekijöitä sitten saadaan. Euroopan ikääntyminen on kiistaton tosiasia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kyllä tekijöitä riittää kun palkkaa maksetaan ja työolot ovat siedettävät.

Toimituksen poiminnat